Kategoria: Cukrzyca
Opublikowano: 26.10.2022
Aktualizacja: 10.10.2023

Dieta w leczeniu, jak i zapobieganiu cukrzycy jest bardzo ważna. Jak powinna wyglądać? Z czego powinny składać się posiłki?

Cukrzyca – często niewidoczna, a groźna

Cukrzyca jest nieuleczalną chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Nieleczona lub niezdiagnozowana cukrzyca daje powikłania i niszczy wzrok, nerki, mózg, naczynia krwionośne, powoduje uszkodzenia stóp. Na poziom glukozy we krwi mają wpływ węglowodany. A węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Dlatego zaleca się regularne spożywanie węglowodanów, rozłożonych równomiernie na wszystkie posiłki w ciągu dnia.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który pokazuje, jak szybko po zjedzeniu posiłków wzrasta poziom glukozy we krwi. Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym szybciej produkt jest trawiony. Takie szybkie trawienie powoduje najpierw gwałtowne zwiększenie poziomu glukozy (cukru) we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek.

Indeks glikemiczny (IG)

  • niski: IG poniżej 55
  • średni: IG pomiędzy 55-69
  • wysoki: IG powyżej 70

Aktywność fizyczna w cukrzycy

Systematyczny wysiłek fizyczny na pewno pomoże. Aktywność fizyczna zmniejsza oporność tkanek na insulinę. Tym samym chroni przed insulinooporonością. Bo im większa oporność tkanek na insulinę, tym większe ryzyko insulinooporności.

Systematyczna aktywność fizyczna:

  • reguluje ciśnienie tętnicze we krwi
  • poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego
  • zwiększa wydolność wysiłkową (poprawa konycji)
  • zwiększa wydatek energetyczny
  • zwiększa insulinowrażliwość.
Wykonuj aktywność fizyczną systematycznie, najlepiej codziennie, np. przez 30–45 min. Dostosuj ją do swojego stanu zdrowia i stylu życia

Co jeść?

Dieta cukrzycowa to zdrowy sposób odżywiania. Jeżeli chorujesz na cukrzycę lub chcesz jej zapobiec, zadbaj o zbilansowane posiłki. Powinny one zawierać dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz błonnik pokarmowy.

Wybieraj Unikaj
owoce świeże lub mrożone, 200-300 g dziennie owoców w syropie, suszonych, glazurowanych cukrem, winogron
koktajle, jogurty naturalne z dodanymi owocami, gorzką czekoladę, ciastka zbożowe zrobione w domu, małe lody, orzechy, pestki dyni i słonecznika kremów, tortów, pączków, tłustych ciast, np. francuskich, przemysłowych wyrobów cukierniczych, czekolady białej i mlecznej, batonów, słonych przekąsek

Jak jeść?

Jedz posiłki regularnie i o stałych porach – nie duże porcje, ale często. Unikniesz w ten sposób ryzyka niedocukrzenia.

  • Zrezygnuj ze słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
  • Dbaj o jakość spożywanych posiłków. Twoja dieta powinna być bogata w warzywa i nasiona, które dostarczą witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik.
  • Ćwicz regularnie
  • Korzystaj z propozycji diety DASH Cukrzyca, które znajdziesz na portalu Diety NFZ (link otwiera się w nowej karcie).

 

Do pobrania

Cukrzyca i otyłość

PDF, 667 KB