Kategoria: Zdrowe nawyki
Opublikowano: 13.12.2023
Aktualizacja: 15.03.2024
Aktualizacja: 15.03.2024
Zimą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Jak zatem przygotować zdrowe i zbilansowane posiłki?
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób.
Zimowy talerz zdrowego jedzenia
Komponując posiłki, kieruj się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia, tak aby:
- połowę posiłków stanowiły warzywa i owoce z przewagą warzyw (w zimie dobrą alternatywą będą kiszone i mrożone warzywa i owoce)
- ¼ posiłków składała się z produktów, które są źródłem białka
- ¼ posiłków stanowiły produkty zbożowe, pełnoziarniste.
- jako dodatek stosuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego).
Dodatkowo zimą:
- postaw na przyprawy, zwłaszcza te, które dają przyjemne uczucie ciepła: goździki, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, chili, imbir, curry oraz pieprz
- jedz ciepłe posiłki np. zupy
- nawadniaj organizm – poza wodą pij ciepłe napary z lipy, bzu czy innych ziół
- jedz wielonienasycone kwasy tłuszczowe – znajdziesz je w tłustych rybach morskich, np. łososiu, śledziu
- nie zapominaj o witaminie D. Ewentualną suplementację skonsultuj z lekarzem.
Zima a potrzeby organizmu
Zimą dla Twojego zdrowia ważne są:
- prawidłowa, zbilansowana dieta
- aktywność fizyczna
- relaks i odpowiednia ilość snu
- odpowiedni ubiór i dbałość o odporność organizmu.
Zdrowe inspiracje na zimowe posiłki
Do przygotowania zimowych posiłków możesz użyć łatwo dostępnych warzyw. Takich jak:
- marchew
- buraki
- seler
- pietruszka
- czosnek
- cebula
- por.
Więcej inspiracji na zdrowe i zbilansowane posiłki znajdziesz na portalu Diety NFZ (link otwiera się w nowej karcie).