Kategoria: Otyłość
Opublikowano: 19.07.2022
Aktualizacja: 09.10.2023

Owoce to zdrowa przekąska. Ale podczas odchudzania trzeba z nimi uważać

Otyłość

  • Otyłość stała się chorobą cywilizacyjną.
  • W Polsce na nadwagę i otyłość choruje już ok. 70% społeczeństwa.
  • Otyłość uznawana jest obecnie za chorobę przewlekłą, a nadwaga za schorzenie prowadzące do otyłości.
  • Otyłość to nie tylko problem estetyczny, ale i choroba.
  • Ważna w zapobieganiu choroby jest właściwa dieta bogata w warzywa i owoce (z przewagą warzyw), najlepiej bez nadmiaru cukrów i tłuszczy.
  • W popularyzowaniu zdrowej diety i właściwego żywienia pomaga portal nfz.gov.pl – gdzie każdy znajdzie bezpłatne plany żywieniowe.

Regularne jedzenie posiłków o tych samych porach każdego dnia pomoże nam zachować umiar. Dzięki temu sprawniej powstrzymamy się przed spożyciem dodatkowych porcji jedzenia między innymi smacznych, ale bogatych w cukry owoców.

dr Małgorzata Obara-Gołębiowska, psycholog; specjalista ds. samoregulacji odżywiania się i psychologii otyłości (Oddział Leczenia Otyłości – Miejski Szpital Zespolony w Olsztynie).

Fakty i mity na temat owoców

Wydawać by się mogło, że jedzenie dużej ilości owoców stanowi zdrową i niskokaloryczną dietę – nic bardziej mylnego. Należy z nimi uważać!

Oto kilka mitów i faktów na temat owoców:

  • „Będąc na diecie redukcyjnej, można jeść owoce bez ograniczeń”
    • Prawdą jest, że w diecie osób odchudzających się obecność owoców jest uzasadniona. Nie należy jednak spożywać ich w nadmiarze, ponieważ mimo dużej zawartości witamin mają też dużo cukrów. Sprawia to, że w dużych ilościach są kaloryczne i mogą wpływać na przyrost tkanki tłuszczowej.
  • „Jedząc owoce, można schudnąć”
    • Owoce są mniej kaloryczne i dużo zdrowsze niż słodycze, dlatego też stanowią ich dobry zamiennik. W dużych ilościach mogą przyczynić się do wzrostu masy ciała, co spowodowane jest sporą ilością cukrów w nich zawartych.
  • „Suszone owoce to bezcukrowa przekąska”
    • Suszone owoce stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych i błonnika. Są około dwukrotnie mniej kaloryczne niż słodycze i czekolada. Należy jednak pamiętać, że przed suszeniem mogą być moczone w roztworach cukru lub słodkich koncentratach. Dlatego warto czytać etykiety produktów.
  • „Soki owocowe są najlepszym źródłem witamin”
    • Najlepszy sok nie zastąpi owocu zjedzonego w całości. Zawiera niewielkie ilości błonnika (najwięcej jesz go w sokach zawierających miąższ owoców). Poza tym większość tzw. soków, które można kupić w sklepach, zawiera duże ilości cukru lub słodzika.

Do pobrania

Otyłość - owoce

pdf, 3 MB