Kategoria: Zdrowe nawyki
Opublikowano: 24.04.2025

Pacjentom po chorobach i zabiegach lekarze zalecają przejście na dietę lekkostrawną. Taki sposób żywienia nie musi być monotonny

Dieta lekkostrawna jest modyfikacją diety podstawowej, czyli przeznaczonej dla osób zdrowych. Zalecana jest w celu złagodzenia dolegliwości trawiennych i wspomagania leczenia. Taki rodzaj żywienia zaleca się osobom:

  • z chorobami żołądka i jelit: wrzodami żołądka, dwunastnicy, chorobą Leśniowskiego-Crohna
  • nieżytem żołądka, zapaleniem błony śluzowej jelit lub żołądka
  • z chorobami przyzębia, np. parodontozą
  • w trakcie leczenia nowotworów
  • z chorobami infekcyjnymi, które przebiegają z gorączką
  • po operacjach, szczególnie chirurgicznych – jeśli zaleci ją lekarz
  • przygotowującym się do niektórych badań, np. przed kolonoskopią
  • starszym, jeśli mają problemy z gryzieniem i trawieniem pokarmów.

Pamiętaj, że dietę lekkostrawną należy stosować pod kontrolą specjalistów – lekarza lub dietetyka.

Dieta lekkostrawna – czym się wyróżnia

Stosując dietę lekkostrawną, warto odnieść się do zasady komponowania pełnowartościowych posiłków według Talerza Zdrowego Żywienia (link otwiera się w nowej karcie). Należy zadbać o odpowiednie proporcje na talerzu między poszczególnymi grupami produktów spożywczych, by dostarczyć odpowiednią ilość makroskładników, witamin i składników mineralnych. Główna różnica polega na tym, że w diecie lekkostrawnej powinny znaleźć się produkty łatwo przyswajalne dla organizmu, które nie obciążają przewodu pokarmowego.

Produkty lekkostrawne

Wśród produktów zalecanych są:

  • dojrzałe, delikatne warzywa i owoce, bez skóry i dużej ilości pestek
  • oczyszczone „jasne” produkty zbożowe
  • chude mięsa bez skóry: cielęcina, kurczak, indyk, królik
  • produkty bez dużej ilości tłuszczu
  • produkty świeże.

Pamiętaj o wypijaniu 1,5-2 litrów płynów dziennie, oprócz wody zawartej w posiłkach i produktach.

Ważne! Sprawdzaj, czy Twój organizm dobrze toleruje produkty zalecane. Jeśli zaobserwujesz dolegliwości po ich zjedzeniu, najlepiej wyklucz je z diety.

 Dieta lekkostrawna a błonnik

W ramach diety lekkostrawnej należy wyeliminować przede wszystkim produkty bogate w błonnik, które mogą powodować dyskomfort i wzdęcia. Jeśli chcesz, by Twoje posiłki były łatwe w trawieniu, unikaj produktów, takich jak:

  • razowe i pełnoziarniste produkty zbożowe
  • orzechy, nasiona i pestki
  • surowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych.

Przyrządzanie posiłków a trawienie

Na diecie lekkostrawnej bardzo ważna jest odpowiednia metoda przygotowania posiłku i właściwe techniki kulinarne. Niektóre z nich powodują, że jedzenie jest ciężkostrawne i dłużej zalega w przewodzie pokarmowym.

Unikaj potraw:

  • smażonych na głębokim tłuszczu
  • wędzonych
  • peklowanych
  • duszonych z obsmażaniem na głębokim tłuszczu
  • pieczonych w dużej ilości tłuszcz
Ważne! Podczas doprawiania dań, ogranicz sól i wyeliminuj ostre przyprawy, takie jak pieprz, ocet czy ostra papryka. Pamiętaj, że Twoja dieta powinna być dopasowana indywidualnie do potrzeb organizmu. Nie u wszystkich te same składniki wywołują dolegliwości trawienne.

Ważne wskazówki

  • Jedz częściej, ale w mniejszych ilościach. Dzięki temu składniki pokarmowe będą lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm.
  • Zaplanuj 5-6 posiłków w ciągu dnia.
  • Podawaj posiłki o umiarkowanej temperaturze. Potrawy bardzo gorące lub zimne mogą podrażnić przewód pokarmowy.
  • Ostatni posiłek zjedz najpóźniej 2 godziny przed pójściem spać.

Przepisy na zdrowe posiłki, które nie obciążą Twojego przewodu pokarmowego oraz rady dotyczące zdrowego odżywiania w okresie rekonwalescencji, znajdziesz w e-booku Dieta lekkostrawna – Diety NFZ (link otwiera się w nowej karcie).