Pacjentom po chorobach i zabiegach lekarze zalecają przejście na dietę lekkostrawną. Taki sposób żywienia nie musi być monotonny
Dieta lekkostrawna jest modyfikacją diety podstawowej, czyli przeznaczonej dla osób zdrowych. Zalecana jest w celu złagodzenia dolegliwości trawiennych i wspomagania leczenia. Taki rodzaj żywienia zaleca się osobom:
- z chorobami żołądka i jelit: wrzodami żołądka, dwunastnicy, chorobą Leśniowskiego-Crohna
- nieżytem żołądka, zapaleniem błony śluzowej jelit lub żołądka
- z chorobami przyzębia, np. parodontozą
- w trakcie leczenia nowotworów
- z chorobami infekcyjnymi, które przebiegają z gorączką
- po operacjach, szczególnie chirurgicznych – jeśli zaleci ją lekarz
- przygotowującym się do niektórych badań, np. przed kolonoskopią
- starszym, jeśli mają problemy z gryzieniem i trawieniem pokarmów.
Pamiętaj, że dietę lekkostrawną należy stosować pod kontrolą specjalistów – lekarza lub dietetyka.
Dieta lekkostrawna – czym się wyróżnia
Stosując dietę lekkostrawną, warto odnieść się do zasady komponowania pełnowartościowych posiłków według Talerza Zdrowego Żywienia (link otwiera się w nowej karcie). Należy zadbać o odpowiednie proporcje na talerzu między poszczególnymi grupami produktów spożywczych, by dostarczyć odpowiednią ilość makroskładników, witamin i składników mineralnych. Główna różnica polega na tym, że w diecie lekkostrawnej powinny znaleźć się produkty łatwo przyswajalne dla organizmu, które nie obciążają przewodu pokarmowego.
Produkty lekkostrawne
Wśród produktów zalecanych są:
- dojrzałe, delikatne warzywa i owoce, bez skóry i dużej ilości pestek
- oczyszczone „jasne” produkty zbożowe
- chude mięsa bez skóry: cielęcina, kurczak, indyk, królik
- produkty bez dużej ilości tłuszczu
- produkty świeże.
Pamiętaj o wypijaniu 1,5-2 litrów płynów dziennie, oprócz wody zawartej w posiłkach i produktach.
Dieta lekkostrawna a błonnik
W ramach diety lekkostrawnej należy wyeliminować przede wszystkim produkty bogate w błonnik, które mogą powodować dyskomfort i wzdęcia. Jeśli chcesz, by Twoje posiłki były łatwe w trawieniu, unikaj produktów, takich jak:
- razowe i pełnoziarniste produkty zbożowe
- orzechy, nasiona i pestki
- surowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych.
Przyrządzanie posiłków a trawienie
Na diecie lekkostrawnej bardzo ważna jest odpowiednia metoda przygotowania posiłku i właściwe techniki kulinarne. Niektóre z nich powodują, że jedzenie jest ciężkostrawne i dłużej zalega w przewodzie pokarmowym.
Unikaj potraw:
- smażonych na głębokim tłuszczu
- wędzonych
- peklowanych
- duszonych z obsmażaniem na głębokim tłuszczu
- pieczonych w dużej ilości tłuszcz
Ważne wskazówki
- Jedz częściej, ale w mniejszych ilościach. Dzięki temu składniki pokarmowe będą lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm.
- Zaplanuj 5-6 posiłków w ciągu dnia.
- Podawaj posiłki o umiarkowanej temperaturze. Potrawy bardzo gorące lub zimne mogą podrażnić przewód pokarmowy.
- Ostatni posiłek zjedz najpóźniej 2 godziny przed pójściem spać.
Przepisy na zdrowe posiłki, które nie obciążą Twojego przewodu pokarmowego oraz rady dotyczące zdrowego odżywiania w okresie rekonwalescencji, znajdziesz w e-booku Dieta lekkostrawna – Diety NFZ (link otwiera się w nowej karcie).