Kategoria: Zdrowe nawyki
Opublikowano: 13.12.2023
Aktualizacja: 14.12.2023

Zimą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Jak zatem przygotować zdrowe i zbilansowane posiłki?

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób.

Zimowy talerz zdrowego jedzenia

Komponując posiłki, kieruj się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia, tak aby:

  • połowę posiłków stanowiły warzywa i owoce z przewagą warzyw (w zimie dobrą alternatywą będą kiszone i mrożone warzywa i owoce)
  • ¼ posiłków składała się z produktów, które są źródłem białka
  • ¼ posiłków stanowiły produkty zbożowe, pełnoziarniste.
  • jako dodatek stosuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego).

Dodatkowo zimą:

  • postaw na przyprawy, zwłaszcza te, które dają przyjemne uczucie ciepła: goździki, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, chili, imbir, curry oraz pieprz
  • jedz ciepłe posiłki np. zupy
  • nawadniaj organizm – poza wodą pij ciepłe napary z lipy, bzu czy innych ziół
  • jedz wielonienasycone kwasy tłuszczowe – znajdziesz je w tłustych rybach morskich, np. łososiu, śledziu
  • nie zapominaj o witaminie D. Ewentualną suplementację skonsultuj z lekarzem.

Zima a potrzeby organizmu

Zimą dla Twojego zdrowia ważne są:

  • prawidłowa, zbilansowana dieta
  • aktywność fizyczna
  • relaks i odpowiednia ilość snu
  • odpowiedni ubiór i dbałość o odporność organizmu.

Zdrowe inspiracje na zimowe posiłki

Do przygotowania zimowych posiłków możesz użyć łatwo dostępnych warzyw. Takich jak:

  • marchew
  • buraki
  • seler
  • pietruszka
  • czosnek
  • cebula
  • por.

Więcej inspiracji na zdrowe i zbilansowane posiłki znajdziesz na portalu Diety NFZ (link otwiera się w nowej karcie).

Do pobrania

Odżywianie w sezonie zimowym (ulotka)

PDF, 701 KB