Kategoria: Ciąża i dziecko
Opublikowano: 28.08.2023
Aktualizacja: 13.09.2023

Alergia u dzieci może pojawiać się już od pierwszych dni życia. Co ją powoduje?

Alergia nie bez powodu bywa nazywana dżumą XXI wieku. Dotyka coraz częściej dzieci i młodzież. Może też pojawić się w wieku dojrzałym.

Czym jest alergia

Alergia to nieprawidłowa reakcja organizmu na działanie pewnych czynników lub substancji, które znajdują się w środowisku. Do alergii dochodzi wtedy, gdy organizm fałszywie interpretuje nieszkodliwe substancje jako zagrożenie dla siebie. Następnie w obronie zaczyna produkować przeciwciała przeciwko tym substancjom – alergenom. Prowadzi to do stanu zapalnego w organizmie, który objawia się wysypką, kaszlem, katarem, a nawet astmą.

Co wywołuje alergię

Skłonność do alergii może być:

  • dziedziczna, jeśli rodzice lub najbliżsi krewni dziecka są alergikami
  • wywołana przez czynniki środowiskowe (sierść zwierząt, kurz, pyłki roślin, spaliny)
  • wynikiem zmiany stylu życia ludzi (za jeden z powodów zwiększania się przypadków alergii w dzisiejszym świecie uważa się powszechną sterylność, ścisłe przestrzeganie zasad higieny – to uniemożliwia kontakt z drobnoustrojami i powoduje zachwianie systemu odpornościowego u kolejnych pokoleń).
Alergię może więc wywołać każda substancja, jeśli niewłaściwie zareaguje na nią układ odpornościowy organizmu. Alergeny względu na ich pochodzenie można pogrupować na: roślinne, zwierzęce, chemiczne.

Rodzaje alergii

Alergie możemy podzielić na kilka rodzajów, w zależności od alergenu, który je powoduje. Są to między innymi alergie:

  • pokarmowe, które u dzieci najczęściej wywołują alergeny: białko krowiego mleka, jajka, ryby i owoce morza, soja, gluten, owoce południowe, truskawki, poziomki, maliny, warzywa, mięso, słodycze oraz orzechy
Niemowlęta i dzieci do 3 roku życia najbardziej narażone są na alergie pokarmowe. Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej u małych dzieci są: kolki, wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, zaparcia, wymioty, częste ulewanie, wysypka. Jedną z alergii pokarmowych jest skaza białkowa, czyli alergia na białko mleka krowiego.
  • wziewne, do rozwoju których sezonowo mogą przyczynić się pyłki kwitnących drzew, krzewów, traw, chwastów. Natomiast cały rok alergię wziewną mogą powodować alergeny z najbliższego domowego otoczenia, takie jak: kleje, farby, olejki eteryczne, kosmetyki w aerozolach, alergeny pochodzące od zwierząt, karaluchy, pluskwy, roztocza kurzu domowego
Sprawdzaj stężenie pyłków uczulających roślin. Publikowane kalendarze podają okresy pylenia w zależności od gatunku rośliny, klimatu i regionu jej występowania
  • kontaktowe (skórne), które pojawiają się przez kontakt z na pozór niegroźnymi substancjami z naszego środowiska. Do takich alergenów zalicza się: nikiel, chrom, kobalt, kalafonię, neomycynę, środki chemiczne, lateks, gumę, detergenty, kosmetyki
  • krzyżowe, czyli takie, gdy osoba z alergią (np. na pyłki brzozy) ma objawy uczulenia także podczas kontaktu z innym alergenem (np. po zjedzeniu surowego jabłka odczuwa świąd języka i podniebienia)
  • iniekcyjne, w przypadku kiedy alergen dostaje się do organizmu przez igłę lub ukąszenie, użądlenie owadów. Niekiedy wywołuje łagodne objawy: świąd, pokrzywkę, obrzęk, a niekiedy trudności w oddychaniu, zaburzenia pracy serca, utratę przytomności, wstrząs anafilaktyczny.
Promienie słoneczne lub – przeciwnie – zimny wiatr, chłodne powietrze to również czynniki ryzyka w przypadku alergii. Na skórze pojawia się zaczerwienienie, swędząca wysypka albo pęcherze.

O alergii u małych dzieci przeczytasz w artykule Gdy alergia pojawia się u małych dzieci