Kategoria: Zdrowe nawyki
Opublikowano: 10.12.2025

W święta często folgujesz sobie przy stole i zdarza Ci się rezygnować z zasad zdrowego żywienia? Dowiedz się, jak pogodzić świąteczną atmosferę ze zdrowym stylem życia

Świąteczne ucztowanie trwa zazwyczaj o wiele dłużej niż kalendarzowe dwa dni świąt. Jednocześnie zdarza się, że ilość kalorii, które przyjmujesz w posiłkach, wynosi często o wiele więcej niż Twoje przeciętne dzienne zapotrzebowanie. Dlatego nie zapominaj o zdrowych nawykach również podczas świątecznych spotkań. Dzięki temu możesz uniknąć m.in. przybrania na wadze, problemów trawiennych czy gorszego samopoczucia.

Zdrowe nawyki, które warto wprowadzić nie tylko podczas świąt:

  • Nie stosuj głodówek przed świętami. Mogą one doprowadzić do spadków poziomu cukru we krwi i napadów głodu.
  • Nie zmuszaj się do jedzenia, jeśli nie czujesz głodu.
  • Pamiętaj, że uczucie sytości nie przychodzi od razu. Ośrodek głodu i sytości w mózgu dopiero po czasie dostaje sygnał o poczuciu nasycenia po jedzeniu.
  • Do posiłków pij wodę, a w święta kompot z suszu bez dodatku cukru. Woda usprawni trawienie i pomoże w usunięciu szkodliwych produktów przemiany materii.
  • Wyjdź na spacer z bliskimi, zamiast spędzać cały dzień przy stole.

Podczas przyrządzania potraw staraj się:

  • piec, zamiast smażyć
  • wykorzystywać więcej warzyw w tradycyjnych daniach
  • unikać panierki
  • używać mąki pełnoziarnistej do wypieków
  • ograniczać ilość soli.

Ryby na świątecznym stole

Podczas wigilii, zgodnie z polską tradycją jemy potrawy z ryb. Szczególnie polecane są ryby tłuste, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i składników mineralnych. Regularne jedzenie ryb ma szczególne znaczenie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Jeśli chcesz zachować walory zdrowotne i smakowe ryb, to:

  • najlepiej gotuj je w wodzie, na parze lub piecz w folii albo w pergaminie. Ryby wrzucaj do wrzącej wody. Unikaj smażenia ryb na głębokim tłuszczu
  • zawsze sprawdzaj, czy ryby nie mają ości – zdarzają się nawet w filetach rybnych
  • dzieciom najlepiej podawaj ryby w postaci zmielonej – jako pulpety, kotlety.

Inspiracje do świątecznych potraw rybnych znajdziesz na portalu Diety NFZ (link otwiera się w nowej karcie) w najnowszym e-booku Ryby na świątecznym stole (link otwiera się w nowej karcie). Ciekawe przepisy na tradycyjne i jednocześnie zdrowe dania znajdziesz również w e-booku Świąteczne smaki w zdrowym wydaniu (link otwiera się w nowej karcie)