Aktualizacja: 27.06.2025
Hipoglikemia oznacza gwałtowny spadek stężenia glukozy we krwi. Prowadzi to do osłabienia. Może zdarzyć się każdemu, nie tylko chorym na cukrzycę
Najczęściej hipoglikemię, czyli niedocukrzenie organizmu kojarzymy z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej u osób chorych na cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 2 lub z insulinoopornością. Coraz częściej również u osób zdrowych występują przypadki zbyt dużego spadku stężenia glukozy we krwi po posiłku. Możesz zapobiegać temu stosując odpowiednią dietę.
Z czego się bierze hipoglikemia?
Przyczyny mogą być różne i dokładnie nie są znane. Wiadomo, że szczególnie narażone na hipoglikemię są niektóre grupy osób.
Prawdopodobieństwo hipoglikemii reaktywnej jest większe, gdy:
- masz nadmierną masę ciała
- prowadzisz siedzący tryb życia
- prowadzisz nieregularny tryb życia, z małą ilością snu
- jesz duże ilości produktów przetworzonych, bogatych w cukier
- jesz zbyt małą liczbę posiłków w ciągu dnia – np. 2-3
- zachowujesz zbyt długie odstępy pomiędzy posiłkami
- jesteś po operacji bariatrycznej i masz ograniczoną pojemność żołądka – szybkie przechodzenie pokarmu z żołądka do jelit może powodować nagły spadek stężenia glukozy we krwi.
Co powinno Cię niepokoić?
Czasami hipoglikemia jest bezobjawowa, ale może też dawać charakterystyczne objawy, jak np.:
- nagłe uczucie osłabienia
- senność
- spadek koncentracji
- drżenie rąk lub nóg
- przyspieszone bicie serca
- wzrost ciśnienia tętniczego
- uczucie niepokoju
- wzmożone pragnienie
- zaburzenia widzenia
- zimne poty
Co zapobiega niedocukrzeniu?
Gwałtownemu spadkowi stężenia glukozy we krwi po posiłku zapobiega odpowiednia dieta. Zalecane jest jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym i niskim ładunku glikemicznym.
Indeks glikemiczny – jak go określić?
Są trzy kategorie produktów:
- z wysokim IG (>70) – powodują gwałtowny wzrost stężenia glukozy, a następnie szybki jej spadek, co może prowadzić do niedocukrzenia
- ze średnim IG (55-70) – powodują umiarkowany wzrost stężenia glukozy
- z niskim IG (<55) – powodują powolny, bezpieczny wzrost stężenia glukozy.
Klasyfikację produktów pod względem indeksu gimnicznego znajdziesz w tabelach dostępnych w internecie lub książkach, a także coraz częściej na opakowaniu produktu. Oto przykłady produktów:
- z niskim indeksem glikemicznym – pełnoziarnisty chleb, pumpernikiel, niedojrzały banan, pomarańcza, cebula, fasola gotowana, grejpfrut, jabłko, świeża marchew, mleko, jogurt, soczewica
- ze średnim indeksem glikemicznym – ryż brązowy gotowany, płatki musli, kasza kuskus gotowana, kukurydza konserwowa, groszek zielony konserwowy
- z wysokim indeksem glikemicznym – ziemniaki puree, biały chleb, ryż biały gotowany, miód, rozgotowana marchew, frytki, daktyle, ciastka, słodycze, słodkie napoje.
Ładunek glikemiczny
Niektóre z produktów o wysokim IG w zwykłej porcji zawierają małą ilość węglowodanów (np. arbuz), dlatego też trzeba brać pod uwagę zarówno indeks glikemiczny, jak i ładunek glikemiczny produktów.
Zasady diety zapobiegającej hipoglikemii
Stosuj zasady jedzenia, które pomogą Ci zapobiegać hipoglikemii.
- Jedz regularnie posiłki – najlepiej 5 razy dziennie, w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny.
- Ogranicz cukier w diecie – unikaj dosładzania napojów, ogranicz słodycze i soki.
- Zadbaj, aby w Twojej diecie były warzywa, najlepiej w każdym posiłku – do każdego wytrawnego posiłku dodawaj surowe lub gotowane warzywa.
- Zamień produkty oczyszczone na pełnoziarniste – pieczywo z mąki żytniej lub razowej, makarony pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, brązowy ryż.
- Owoce też zawierają naturalny cukier – fruktozę. Jedz je zawsze w połączeniu ze składnikami, które obniżą ładunek glikemiczny całego posiłku – z nabiałem (jogurt, kefir, maślanka, twarożek), zdrowym źródłem tłuszczu (orzechy, nasiona), dodatkami pełnoziarnistymi (płatki owsiane, płatki gryczane).
- Im bardziej dojrzały owoc, tym szybciej wzrośnie stężenie glukozy we krwi po jego zjedzeniu, co zwiększa ryzyko hipoglikemii reaktywnej. Wybieraj owoce mniej dojrzałe, bardziej kwaśnych odmian, które mają mniej naturalnych cukrów.
- Staraj się nie rozdrabniać produktów – bardziej rozdrobnione będą miały wyższy indeks glikemiczny. Lepiej zjedz pokrojone owoce z jogurtem niż w formie zblendowanego koktajlu.
- Komponuj dobrze zbilansowane i urozmaicone posiłki. Pamiętaj, że ważny jest ładunek glikemiczny całego posiłku. Dlatego zaleca się, aby każdy posiłek składał się z:
- produktu białkowego
- węglowodanów o niskim IG
- niewielkiej ilości zdrowych tłuszczów
- sporej ilości warzyw.
- Pij 1,5 litra wody dziennie.
- Unikaj smażonych w głębokim tłuszczu potraw z panierką – lepiej gotuj, duś, piecz, podsmażaj na małej ilości lub bez dodatku tłuszczu.
- Unikaj żywności przetworzonej i alkoholu.
Skorzystaj z portalu Diety NFZ (link otwiera się w nowej karcie)
Przeczytaj więcej o tym, jak zdrowo jeść w 13 numerze magazynu Ze Zdrowiem